Износът на селскостопанска продукция е нараснал с 5.5% за 2015 г.

14:39, 22 дек 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3,30 млрд. лева са прибавени към Брутния бътрешен продукт (БВП) на страната благодарение на Министерството на земеделието и храните през първите девет месеца на 2015 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, отчитайки свършената работа на ведомството през 2015 г., предаде репортер на София Topnovini.bg.

С 5,5 % се е увеличил износът на селскостопанска продукция през тази година спрямо предходната. Около 735 млн. евро е външното търговско салдо, отчете положителната статистика Танева. Българското земеделие е с подобрени резултати спрямо 2014 г. въпреки кризите в отделни сектори като млечния, допълни тя.

По нейните думи не отговаря на истината говоренето, че в България има пустеещи земи и няма кой да ги обработва. Тя добави, че отрасълът е достатъчно конкурентен, ориентиран е към износ и навлизането в него не е лесна задача. За пример даде потенциала за обработване на нови земеделски земи, които се намират в неплодородни райони, който е около 5 млн. декара от общо заявени 36 млн. декара.

С над 3 млрд. лева са подкрепени земеделските производители през тази година в няколко направления. Изплатени са 1,300 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., като само 35 млн. евро остават за плащане до края на месеца, каза още министърът. По новата програма са отворени 4 мерки, като от тях 3 са за бизнеса, който може да кандидатства за 285 млн. евро подкрепа.

Относно изменението в Закона за горите, тя коментира, че са въведени нови 8 мерки за всички държавни горски предприятия. Сред тях е функционирането на публична система, с която да се следят издадените разрешителни за сеч, както и движението на животните по пасищата.

Направени са и законодателни промени относно правното основание за ползване на земеделски земи, което е въведено, за да имат хората право на субсидии. Близо 100 млн. лева са отишли за субсидии, без да се плаща рента, каза Танева. Променено е и управлението на публичния поземлен фонд – пасища, мери, ливади.

„Приключваме годината във всеки един сектор с по-добри показатели от която и да е друга година“, отбеляза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама