Над 1 млн. бежанци са дошли в Европа през 2015

14:50, 22 дек 15 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 1 млн. души са влезли в Европа по море и суша през тази година, обявиха от Международната организация за миграция (МОМ) и Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), цитирани от световните информационни агенции.

Това представлява четирикратно нарастване на мигрантите в сравнение с 2014 г., сочи анализ на МОМ.

По-голямата част от мигрантите са дошли по море, като повече от 800 хил. са пътували от Турция към Гърция.

От всички 1 005 504 души, пристигнали в Гърция, България, Италия, Испания, Малта и Кипър, огромната част – 816 752 души – са дошли по море от Турция в Гърция, показват данните на агенцията към 21 декември.

3 695 души са се удавили или се водят за изчезнали. Най-много са бежанците от Сирия, Афганистан и Ирак.

"Знаем, че имиграцията е неизбежна (…) но не е достатъчно просто да броим колко хора пристигат, или да отчитаме близо 4000 удавили се или безследно изчезнали. Трябва и да действаме. Миграцията трябва да бъде законна, безопасна и сигурна за всички участници – и за търсещите убежище, и за страните, които ще се превърнат в техния нов дом“, заяви директорът на Международната агенция по миграция Уилям Лейси Суинг.

Тревожните данни ще се запазят и през 2016, смятат от Върховният комисариат за бежанците към ООН

Според ВКБООН през 2016 г. броят на бежанците и имигрантите ще се движи в подобни рамки, докато според МОМ тези числа не могат да бъдат предсказани.

"Страшно много зависи от баланса, от разрешаването на сирийския конфликт, от осъществяването на контрола на европейските граници", обясни говорителят на МОМ Джоел Милмани добави, че никога не е мислил, че мигранцията ще достигне тези нива. „Надяваме се само тези хора да бъдат третирани достойно", заяви още говорителят на МОМ.

Рекордното преселение на хора към Европа е симптом за хаоса в света, който е причина за разселването на над 60 милиона души, заявиха от ВКБООН миналата седмица.

Директорът на Върховният комисар за бежанците Антонио Гутериш призова за мащабно разселване на бежанците от Сирия и други страни в рамките на Европа, за да не се стигне до разпад на системата за предоставяне на убежище на Стария континент. Той призова европейските страни да признаят положителния принос на бежанците и имигрантите и да се съобразяват с т. нар. "базисни европейски ценности: опазването на живота, защитата на човешките права и насърчаването на толерантността и многообразието".

Миналата седмица страните от Европейския съюз се споразумяха да бъде увеличен броят на граничните служители на европейската агенция за охрана на границите „Фронтекс” в Гърция, която е една от основните входни точки за мигрантите в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама