Опасен смог надвисна и над Тянцзин

15:22, 22 дек 15 / Свят 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите в северния китайски пристанищен град Тянцзин обявиха, че от сряда въвеждат червен код за висока екологична заплаха.

Предупреждението влиза в сила от полунощ до 6.00 часа сутринта местно време. Причината е етежък и опасен смог, погълнал мегаполиса.

Днес в 14,00 ч. местно време нивото на вредните фини прахови частици във въздуха в Тянцзин е надвишавало близо 13 пъти концентрацията, смятана за безопасна от Световната здравна организация. Основните източници на вредните фини прахови частици са изгорелите автомобилни газове и газовете, изхвърляни от работещите с въглища електроцентрали, припомня агенцията.

В Тянцзин предприемат спешни марки, с които местната власт ще се опита да овладее тежкото замърсяване на въздуха. Движението на половината автомобили ще бъде спряно в зависимост от последната цифра на регистрационния номер. Жителите на града са призовани да не излизат навън без основателна причина и да прекарват възможно най-малко време на открито, както и да носят маска на носа и устата.

Предприятията ще трябва да променят работното си време, както и да съкратят обема на производство или да го спрат, забранява се и извършването на строителни дейности в града. Отменени са масовите прояви на открито.

С въведения код Тянцзин става третият по ред мегаполис в подобна степен на екологична заплаха. По-рано през декември същата най-висока степен на замърсяване обявиха властите в столицата Пекин и в Шанхай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама