Фалитът на КТБ e скандално заметен, казват социолози

15:27, 22 дек 15 / Политика 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фалитът на КТБ вече е не просто „неубедително неизяснен”, а скандално заметен. Това смятат социолози, взели участие в годишния анализ на института „Иван Хаджийски“. Според тях рисковете на финансова дестабилизация се увеличават и проличава, че вземането на заеми е не просто тактически ход, а стратегия на управляващите от ГЕРБ.

„Политическата стабилност не е достатъчна и макар че местните избори бяха успешни за партиите от управляващата коалиция, няма гаранции, че управленската формула ще се запази и няма да се стигне до нови предсрочни избори. Махалото отиде още по-вдясно. Търсенето на консенсус и компромиси се изражда в политическо изнудване и надхитряне“, пише в анализа.

От института „Иван Хаджийски“ посочват, че чрез „плаващите мнозинства”, в които участват ДПС и АБВ, Борисов съумява да редуцира амбициите на „най-близките” „приятели” от РБ не по-малко успешно от времето, когато ги мачкаше, а сложната формула на новия кабинет („Борисов”) съдържа сериозни рискове за нестабилност. „Между стратегическите виждания на партньорите в управлението има съществено разминаване. Същевременно лошото състояние на опозицията и нежеланието за предсрочни избори могат да укрепят властта. Вътрешно нестабилни и изложени на противоречия се оказват всички участници в 43-ия парламент, включително ГЕРБ. Въпросът за предсрочни избори беше директно поставен, макар че идеята няма обществена подкрепа, а състоянието на опозицията не се е подобрило. Дали през 2016 г. ще има избори „две в едно”, ще зависи от поведението на „реформаторите”, но най-вече от политическата игра на ГЕРБ и личните амбиции на Бойко Борисов“, обясняват експерти.

Те отчитат още и протеклата концентрация на власт в ръцете на ГЕРБ. „Самочувствието на президента Плевнелиев достигна своя пик, но реалната му роля беше ограничена. Що се отнася до съдебната система, достатъчно е да се каже, че в края на годината – след решаването на редица структурни и кадрови въпроси, нейни представители пледират независимост, вкл. чрез публични протести“, отбелязват от института.

Според социолозите, електоралният срив на БСП и вътрешните разногласия маркират най-тежката криза в левицата след промените. „ДПС се стреми да се завърне към ролята на балансьор и да докаже тезата, че в България е невъзможно стабилно управление, ляво или дясно, без неговата подкрепа. БСП остава единствена последователна опозиция на управлението, но с ограничено медийно и обществено присъствие. Новото електорално поражение е симптом на задълбочаване на кризата на левицата. В център-дясно битката за позиции и влияние между ДПС и РБ върви с доминация на ДПС“, се посочва в анализа.

Според експертите, 2015 в България е година на политическо безвремие, а политическата апатия отново е демонстрирана на местните избори, като почвата продължава да се наторява за избуяване на популистки идеи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама