1,37 млрд. евро са чуждите инвестиции у нас тази година

16:22, 22 дек 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първите 9 месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 1, 37 милиарда евро, което представлява ръст от 37, 5 % спрямо същият период на 2014 година.Очаква се разкриването на 1265 нови работни места, благодарение на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите през 2015 година.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортер на София Topnovini.bg. Той връчи сертификати на пет големи компании и техните проекти, които ще стартират през 2015 година. Първият проект, който получи сертификат е за изграждане на център за високотехнологично лъчелечение в Панагюрище.

"Това ще е едно бижу за целия Балкански полуостров. Ще има лъчелечебен център, който ще попълни липсата на такъв в България. Така ще превърнем общинската болница в болница от национално значение. Създаваме и над 500 работни места за високо квалифицирани лекари. Тази инвестиция е най-голямата за здравеопазването за последните 25 години в България“ обясниха от компания “Асарел Панагюрище Здраве“ ООД, чиито е проектът.

Втората фирма, която получи сертификат е „Ай Би Ем България“ ЕООД с проект за център за високотехнологични услуги. Представителите на компанията обясниха, че средната възраст на работещите в новия център 26 год. „Това са млади хора на много високо ниво, с много сериозни познания“, допълниха от компанията.

Сертификат за инвестиция получиха и „Мелексис България” ЕООД за инвестиционен проект за увеличаване на производствения капацитет и „Куинтайлс България“ ЕООД за клинични операции от тип Аутсорсинг на бизнес процеси, които обещаха да разкрият над 400 нови работни места.

Петата компания е „РАЙСВОЛФ БЪЛГАРИЯ” АД, чиито проект е за за изграждане на собствена административна сграда, архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни.

Проектите са на обща стойност 49,99 млн. лв. и осигуряват разкриването на 868 нови работни места. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама