Вдигнаха данъка на недвижимите имоти в Созопол

17:30, 22 дек 15 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-висок данък сгради ще плащат вече жителите на Созопол. На днешната, последна за 2015 г. сесия на местния парламент, бе приета промяна в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията  на морската община, като размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 3.5 на хиляда върху данъчната оценка на имота.

Данък сгради не е променян от 2008 година, а мотивите за неговото актуализиране са обвързани с бързото и динамично развитие на община Созопол и поддържането на една широкомащабна социална политика.

„През последното десетилетие сме свидетели на динамично развитие на община Созопол изразяващо се в развитие и оформяне на инфраструктурата, пускане в експлоатация на обекти подобряващи екологията и чистотата на околната среда, построяване на спортни съоръжения, допринасящи за развитие масовия и професионален спорт и други обекти подобряващи бита на населението и способстващи за развитие на туризма”, се казва в мотивите на докладната записка.

Община Созопол изпълнява вече осем години и изключително амбициозна социална програма – на родителите на новородените деца, с постоянен адрес в Общината се изплащат помощи в размер на 2000 лева, посещението на детските градини и ясли е безплатно, възрастните хора от всички селища ползват услугите на домашен социален патронаж при заплащане само стойността на вложените хранителни продукти, безплатни за всички жители са и погребалните услуги. За финансовото обезпечаване на тези мероприятия са необходими средства, които общината осигурява в по-голямата им част от собствени приходи – данъци, такси и цени от предоставени услуги.

Имайки предвид инфлационните процеси и в тази връзка повишаване на цените на стоките и услугите, се налага повишаване на размера на данъка върху недвижимите имоти, който размер е гласуван от Общински съвет Созопол през 2008 г. и оттогава е без промяна, казват от кметството.

След дебати по предложената от кмета Панайот Рейзи промяна, докладната бе гласувана и приета с мнозинство от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама