Избират главен архитект на София в началото на януари

21:32, 22 дек 15 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на януари ще бъде готова процедурата за обявяване на конкурс за главен архитект на София, съобщава БНР. Правомощията на бъдещия главен архитект няма да бъдат ограничавани, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че концепциите на всички кандидати за поста ще бъдат представяни публично.

"Това ще го организираме заедно и с партньорите, които вече заявиха желание и готовност да работят по тази тема. Имам официални писма и от Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, Група Град. Ще разчитаме на всички граждански организации, за да може максимално публично да проведем конкурса", заяви тя.

Фандъкова е категорична, че от новия архитект ще се очаква не само ясна визия за развитие на София като зелен град, но и предложения за оптимизация и развитие на направлението, което ще оглави той.

Целта е да бъда гарантирано по-доброто обслужване на гражданите. Фандъкова посочи, че един от проблемите, които спъват работата на главния архитект е бавната работа на администрацията.

До конкурс за нов главен архитект на София се стигна след като преди месец досегашният – Петър Диков, подаде оставка. Припомняме, че оставката на Диков бе искана многократно от различни неправителствени организации. Някои групи в Столичния общински съвет също настояха архитектът да се оттегли от поста си. Въпреки това той обясни, че не това са причината за оттеглянето му.

Петър Диков ще изпълнява длъжността главен архитект до 9 февруари, когато изтича трудовият му договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама