Хиляди тонове от прясното мляко у нас не покрива евростандартите

23:46, 22 дек 15 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 хиляди тона от произведеното в България сурово мляко не отговаря на европейските изисквания. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на представяне на отчета на министерството.

"Европейската комисия предоставя правото на България да произвежда от такова мляко продукти с дълъг период на зреене. Това са сирене и кашкавал", каза Димитров.

Той уточни, че няма да бъдат налагани санкции на фермите, които произвеждат неотговарящо на европейските стандарти мляко. По думите му всяко стопанство може да „произведе и лошо, и добро мляко в определен период, което е нормална практика“.

„Ако млякото не отговаря на регламента, мандрите ще трябва да произвеждат от него само сирене и кашкавал“, допълни Димитров.Това ще се следи от Агенцията по храните. Ще се осъществява и проследяване на вземането на мляко и лабораторния контрол.

Условията при добив на краве мляко в ЕС са определени в Регламент за специфичните изисквания към хигиената на суровините и хранителните продукти от животински произход. По думите на Цветан Димитров количествата сурово мляко, които не отговарят на европейските изисквания, няма да могат да се продават на пазара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама