Коледари пресъздават характерните за Бъдни вечер обичаи в Русе

06:48, 23 дек 15 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 23 декември, от 12:00 часа на площада ще се състои традиционното Русенско коледуване с участието на коледарски групи от читалищата в с. Тетово, кв. „Средна кула” и с. Николово, съобщават от пресцентъра на общината.

Шествието ще започне в 11:30 часа и ще премине по два лъча - от Градските хали и от магазин „Русе“ до центъра на града, където групите ще се срещнат, за да пресъздадат по стара традиция част от характерните за Бъдни вечер обичаи, като наричат за здраве, берекет и благополучие. Тази година основен домакин на коледуването ще бъде фолклорната група от с. Николово.

Заместник- кметът на Община Русе Иван Григоров ще посрещне коледарите и ритуалната Бразая, която ще прогони злите духове в навечерието на Рождество Христово. Под звуците на коледарски песни, Бразаята ще изпълни своя танц за пречистване на къщата, като според обичая, така се гони злото от дома.

Всички участници и гости ще имат възможност да опитат от традиционната коледна баница, осигурена за поредна година от хлебопекарна „Филаделфия”. Събитието е част от Коледно- Новогодишния фестивал, организиран от Община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама