Инспекцията по труда провери 55 фирми в Шуменско през декември

06:57, 23 дек 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на месеца служители на дирекция „Инспекция по труда” в Шумен са извършили 58 проверки като проверените  малки и средни предприятия са 55. За първи път са инспектирани 9 фирми, съобщиха от инспекцията.

През периода са постъпили 10 сигнала за нарушения на трудовото законодателство, 6 от тях са подадени от граждани, четири - от ведомства и фирми.

Преобладават сигналите за нарушения  по възникване и прекратяване на трудовото правоотношение – 5 бр., по заплащане на труда – 4, по работното време – 3. Решени са 13 бр. сигнали с проверка на място.

47 са предприятията, които са утвърдили програма за минимизиране на риска, информират от Инспекцията по труда.

С изготвена оценка на риска са 50 предприятия. С изградени органи по безопасност и здраве при работа са 50 фирми.

При проверките инспекторите са констатирали 295 нарушения. Най-много са пропуските по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 174. Повечето са свързани с липса на инструктажи, неосигурена защита от допир до ел.ток и др.

По трудовите правоотношения са установени 121 нарушения, най-много -48 са свързани с назначаването на работа. Има и пропуски в заплащането, работното време и почивките.

В рамките на своите правомощия контролните органи са дали 261 предписания по реда за преустановяване на нарушенията на трудовото законодателство, допуснати от работодателите.

Съставени са 17 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 7 наказателни постановления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама