Асоциацията на европейските журналисти иска прозрачност около „Деконструкция“

09:24, 23 дек 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на европейските журналисти-България настоява за прозрачност относно начина на взимане на решението на УС на БНР за сваляне от ефира на предаването на Петър Волгин "Деконструкция". Това се казва в позиция на организацията, публикувана на интернет страницата й, по повод спирането на предаването и действията на СЕМ. Вчера стотина души излязоха и на протест пред БНР.

От асоциацията казват, че е недопустимо да съществуват поводи за съмнение, че се налагат санкции на критични към управляващите гледни точки, но и питат кой допусна години наред предаванетона Петър Волгин, в което балансът на гледните точки определят като доста спорен.

София Topnovini.bg публикува пълният текст без редакторска намеса:

Асоциацията на европейските журналисти-България настоява за прозрачност относно начина на взимане на решението на УС на БНР за сваляне от ефира на предаването на Петър Волгин "Деконструкция".

БНР е обществена медия и е абсолютно недопустимо да съществува и най-малък повод за съмнение, че се налагат ограничения на критични към управляващите мнения. Очакваме да бъдат публикувани и мотивите за акта на СЕМ, в отговор на който БНР предприема "сваляне от ефир". Ръководството на обществената медия и регулаторът са длъжни да докажат на обществото, че са се ръководили единствено от професионални и обективни принципи.

В същото време, не можем да не попитаме защо БНР допусна предаване като „Деконструкция“ да съществува години наред, без да предприеме мерки за осигуряване на плурализъм на мнения и за ограничаване на очевидно пропагандна насоченост на съдържанието в рамките на обществена медия. Не е тайна, че от много време балансът на гледните точки в „Деконструкция“ е доста спорен, а осигуряването на право на отговор се правеше спорадично и най-често в ущърб на засегната страна.

Ръководството на радиото е добре да обяви публично дали и по какъв начин е комуникирало с екипа на „Деконструкция“ и какви предупреждения е отправило, преди да се стигне до най-тежката мярка „сваляне от ефир“. Важно е да се изясни и дали е свалено самото предаване или пък е решено то да не бъде водено от журналиста Петър Волгин, както и дали решението засяга останалата редакционна и журналистическа дейност на г-н Волгин в рамките на БНР.

Друг въпрос, на който очакваме отговор, е дали може да бъде потвърдена информацията, че е била наложена глоба на БНР заради предаване на Петър Волгин. Редно е обществото и данъкоплатците да научат дали свалянето на предаването от ефира освобождава БНР от плащане на евентуалната глоба? 

 Не на последно място намираме за необходимо изясняването на въпроса дали подобни действия не застрашават редакционната независимост и професионалните стандарти в обществените медии, чието редакционно здраве е също от особено значение, в условията на опорочена медийна среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама