Георги Стаменов: Приоритетно ще решаваме проблема с паркирането

09:46, 23 дек 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Стаменов е кмет на пловдивския район "Централен". До местните избори през 2015 г. бе зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. Роден е на 28 май 1980 година в Пловдив. Завършил е "Счетоводство и контрол" и "Финанси" в УНСС - София. Семеен, с две деца.

Г-н Стаменов, вие сте нов кмет в "Централен". Ще промените ли нещо в администрацията?

Смятам, че хората, които искрено искат да работят, да решават проблемите на гражданите на района, няма причини да не останат в моя екип. Работата е много и всеки, който смята, че може да се справи, и има желанието да го прави, ще бъде част от екипа ми.

Какво успяхте да довършите през няколкото месеца от 2015-а, в които бяхте кмет, и какво Ви предстои през новата година?

Това, което бе планирано за 2015 година, е изцяло приключено. Бяха ни отпуснати средства от общинския бюджет за четири нови детски площадки, които са изградени. На някои от тях през следващата година ще сложим още пейки, ще направим и допълнителни алеи.

През отминаващата година бяха преасфалтирани близо 8000 квадратни метра в "Централен" по процедури, осъществени от районното кметство. Изградени са една кучешка площадка, един фитнес на открито. Направихме и видео наблюдение на бул. "Христо Ботев", по т.нар. "Алея на любовта".

Какво е виждането Ви за проблема с паркирането в "Централен"?

Този проблем е огромен. "Централен" е гъсто застроен, много домакинства вече имат по два и повече автомобила. В нашия район пилотно през новата година ще започне премахването на гаражните клетки. На мястото на три гаража ще може да се събират 4 автомобила и ще можем да увеличим с до 33% местата в съществуващите зони за паркиране. По предварителни разчети става въпрос за около 300 нови паркоместа.

Какво ще се прави на мястото на гаражните клетки след тяхното премахване?

Това което ще се "разкрие" след вдигането на гаражите, ще е доста грозно. Ще изчистим всичко, ще преасфалтираме, ще поставим осветелние, където има нужда. След премахването на клетките ще бъдат оформени хубави места за паркиране. Става въпрос за цялостна концепция за облагородяване на зони. Редом с това ще се търсят и места, подходящи за изграждане на нови паркинги. Планираме в рамките на този мандат да увеличим паркоместата с още 1000. С реализацията на този проект ясно ще се разграничат местата за паркиране и зелените площи. Паркирането в градинките е абсурдно.

Да разбирам ли, че паркирането ще е приоритет в работата Ви?

Да, паркоместата ще са приоритет в работата през следващата година. Не по-маловажни са и преасфалтирането на малките улички и паркчетата в междублоковите пространства. Има много занемарени места между жилищните сгради в района. Вече разполагам със справка за всички по-големи такива зони в район "Централен", за да пристъпим към проектиране и една по една да бъдат облагородявани. Ще преценяваме спрямо особеностите на всяко място какво точно да се направи.

Търсят ли Ви гражданите от района? С какви проблеми най-често се обръщат към Вас?

Още от първия ден, в който влязох в кметството, приемам хора. Нямам конкретен ден и час за прием, но не съм върнал никого. Основните проблеми в повечето случаи са битови. Често се налага да ставам арбитър в междусъседски отношения. В район "Централен" има много наследствени имоти, между наследниците възникват конфликти, за които се стремим да намираме компромис между страните.

Има ли достатъчно места за най-малките жители на района в детските градини и ясли?

В момента сме в процедура за избор на проект за детска градина "Каменица". Вероятно до края на годината ще имаме финализирана процедура и фирма, спечелила проектирането на новото крило. До средата на 2016 година очаквам да има готов проект и строително разрешение. След това ще търсим финансиране. Планираме и разширение на детска градина "Снежанка", но то ще се осъществи след изграждането на "Каменица".

Какво пожелавате на жителите на района в навечерието на празниците?

Най-важното е да сме живи и здрави. Пожелавам на всички да са много щастливи. И да бъдат поне мъничко оптимисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама