Франция е предотвратила нова джихадистка атака в Орлеан

11:52, 23 дек 15 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова терористична атака е била предотвратена във Франция. Това съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов по време на посещението си в Тулуза, предадоха световните информационни агенции. 

Полицията е задържала двама души по обвинения, че са подготвяли извършването на терористичен акт в Орлеан, югозападно от Париж, съобщава "Ройтерс". Задържаните, на възраст 20 и 24 години, са планирали нападение срещу военни, жандармерия, полицаи и представители на държавни служби. 

Те са имали за задача също така да набират други терористи и да събират оръжие. И на двамата са повдигнати обвинения. Според полицейски източници в Париж единият задържан е по произход от Мароко, а другият - от Того.

Предполага се, че са били в контакт с трети френски гражданин, който организирал нападението от Сирия. Предстои подробностити около арестите и ролята на третия джихадист да се изяснят в хода на разследването. 

По време на посещението си в Тулуза, Казньов обяви още, че 10 атаки са били осуетени във Франция от началото на годината. Той съобщи и, че откакто Франция възстанови контрола по границите си след нападенията в Париж на 13 ноември, "3414 души не са били допуснати да влязат на френска територия, тъй като са сметнати за хора, представляващи риск за сигурността и за обществения ред".

"В рамките на въведеното във Франция извънредно положение от 14 ноември досега са извършени 2898 претърсвания, арестувани са 346 души, задържани под стража са 297 души, а в затвора са пратени 51 души", каза още френският министър на вътрешните работи.

След атаките в Париж през ноември, при които загинаха 130 души и бяха ранени 350 други, френските власти повишиха нивото на терористична заплаха и извършиха серия акции. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама