Съдът за пореден път остави Герман Костин в ареста

12:17, 23 дек 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) остави за пореден път зад решетките руснака Герман Костин, обвинен за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев, предаде репортер на София Topnovini.bg. Детето бе намерено мъртво в куфар край язовир Пасарел тази пролет. 

Според съдия Десислав Любомиров доказателствата, макар и косвени, са достатъчни и сочат, че Костин е извършил тежкото престъпление.  Той смята, че има опасност руснакът да извърши друго престъпление, ако е на свобода, но не и да се укрие, защото има адресна регистрация в България. 

Решението на СГС подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. В такъв случай делото ще се гледа на 5 януари. 

Мярката на Костин бе насрочена за 22 декември, но по молба на обвиняемия тя бе отложена за днес, за да може той и защитата му отново да се запознаят с материалите от разследването. На днешното съдебно заседание адвокатът на Костин – Капка Гергинова не бе прочела последните два тома от общо 22-та по делото, затова на делото бе даден ход час и половина по-късно. 

Защитата поиска по-лека мярка за подсъдимия. Тя изтъкна недоброто здравословно състояние на руснака, който е с атрофия на ръката и не е предприето лечение. 

Като друг мотив Гергинова отбеляза, че нито едно от доказателствата не сочи, че престъплението е извършено именно от Костин. Тя изтъкна разминаване между данните в разпечатките на мобилните оператори, обслужващи обвиняемия и покойната майка на Никита – Анна Леонтиева. 

Според адвоката в последните 2 месеца разследващите органи са разпитали само един свидетел, който няма отношение по делото. Това е лекар, който е назначил изследване на Анна Леонтиева в периода на извършеното престъпление, на което тя не се явила. 

Прокуратурата отхвърли анализа на защитата, като каза, че доказателствата насочват именно към Костин за извършител на убийството и поиска доживотен затвор за него. Тя посочи на кои дати подсъдимият е излизал от ареста под конвой, за да му бъдат извършени медицински прегледи. Според обвинението към настоящия момент той не се нуждае от допълнителна медицинска грижа. 

Костин каза пред съда, че ако целта е да му се окаже натиск, той няма да се поддаде на него и цитира мисъл на римския философ Сенека. Той се оплака, че няма връзка с децата си от 8 месеца и помоли да бъде освободен. 

През зимата останките на майката на детето бяха открити край Приморско, но все още няма категорични доказателства, че тя е била убита. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама