Руски съд нареди Ходорковски да бъде арестуван

12:39, 23 дек 15 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на руската петролна компания Юкос Михаил Ходорковски е арестуван задочно във връзка с дело за организиране на убийства. Бившият петролен магнат, който сега живее в Швейцария, е обявен и за международно издирване. Това съобщи говорителят на федералното следствие в Москва Владимир Маркин, предаде ТАСС.

 

В началото на месеца Русия обяви олигарха за общонационално издирване за убийството на кмета на град Нефтеюганск.

По данни на следствието, като акционер и председател на управата на петролната компания "Юкос" Ходорковски поръчал в края на 90-те на Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, служители в компанията, както и на други лица, да убият кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и предприемача Евгений Рибин, които са застрашавали интересите на ръководената от него компания "Юкос".

Говорителят на федералното следствие Маркин обясни:

"За следствието е съвсем очевидно, че тези престъпления са имали користни мотиви. Убийството на Петухов е било организирано във връзка с негови законни искания като кмет на Нефтеюганск към петролната компания Юкос да бъдат върнати данъци, укрити от държавата. Покушението срещу предприемача Евгений Рибин е било свързано с негови искове срещу Юкос за събиране на компенсации за щетите, нанесени от незаконна дейност на тази петролна компания". Кметът Владимир Петухов бе застрелян през 1998 г., точно на рождения ден на Ходорковски. За организацията на това убийство бяха осъдени бившият шеф на службата за сигурност на ЮКОС Алексей Пичугин и бившият съсобственик на ЮКОС Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин. 

Делото бе подновено на 30 юни тази година заради данни, че може да е поръчано от Ходорковски.  Бившият директор на ЮКОС излежа почти 10 години затвор по обвинения в укриване на доходи и бе амнистиран от Владимир Путин с цел на практика да бъде експулсиран от Русия през 2013 г. Днес той е сред най-популярните критици на руския режим.

Снощи полиция нахлу в офисите на движението на Ходорковски "Отворена Русия". За това съобщи самият Ходорковски в Twitter: "Обиски в "Отворена Русия" след срещата ми с журналисти. Повторение на 2003 г. Путин става предсказуем", написа бившият петролен магнат".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама