Коледари зарадваха русенци преди коледните празници

13:19, 23 дек 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коледари и възстановка на народните български обичаи, свързани с Бъдни вечер и семейното посрещане на Рождество Христово, зарадваха русенци, които минаха през площад „Свобода“ между 11.30 и 12.00 ч. днес.

Коледарски групи от селата Тетово и Николово и квартал Средна кула търгнаха на два лъча от Халите и бившия магазин "Русе". Те се събраха на площад "Свобода" пред Съдебната палата, където бяха посрещнати от русенци.

Отделно от това, хора от читалището в Тетово пресъздадоха традиционна българска вечеря за Бъдни вечер, придружена с обичаите на този празник, като обясниха и значението на всяка една гозба, която се слага на масата.

След това коледарските групи пяха и наричаха за здраве, берекет и благополучие, а после получиха по погача от своеобразните домакини и подарък от Община Русе, връчен зам.-кмета Иван Григоров. Преди това той също беше дарен с пита от хората от читалището в Тетово.

Иван Григоров участва и в ритуалната Бразая, която има за цел да прогони злите духове в навечерието на Рождество Христово. Под звуците на коледарски песни, Бразаята изпълни своя танц за пречистване на къщата, като според обичая, така се гони злото от дома.

Събитието е част от Коледно-новогодишния фестивал, организиран от Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама