Енергетици искат помощ от Бойко Борисов за „Мини Марица-изток”

13:29, 23 дек 15 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Загриженост за сегашното състояние и бъдещето на „Мини Марица-изток” са изразили от  Научно-техническия съюз на енергетиците в България, в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от въгледобвиното дружество. Копия на писмото са изпратени до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, до председателя на КЕВР Иван Иванов и др.

След експертен анализ на фактите, свързани с ликвидната криза в „Мини Марица-изток“, в документа се посочва решение на текущите проблеми с осигуряването на средства за разплащане между Националната електрическа компания, централите в комплекса и „Мини Марица-изток“, както и спиране на натрупването на дефицити в енергийния сектор.

 Предлага се и възстановяване действието на Методиката за ценообразуване на въглищата от „Мини Марица-изток“. Тя е част от споразуменията за доставка на въглища между Дружеството и топлоцентралите в района. Тази мярка ще позволи на мините да обезпечат със средства както належащите технологични мероприятия, така и предстоящите в бъдеще големи инфраструктурни проекти.

  В писмото се казва още, че е необходимо натоварването на топлоцентралите в комплекса да бъде съобразено с възможностите на „Мини Марица-изток“  да осигурява въглища, за да се избегне нарушаване стабилитета на рудниците.

Писмото е подписано от председателя на Управителния съвет на НТС на енергетиците проф. д-р Цанчо Цанев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама