Проф. Велизара Пенчева: Русенският университет заслужава мястото си сред водещите висши учебни заведения в България

14:58, 23 дек 15 25 891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 12 януари предстоят избори за ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, тъй като изтича вторият и последен мандат на настоящия му ръководител чл. кор. проф. д-р д.т.н. Христо Белоев. Към днешна дата, кандидатите за мястото му са четирима – проф. Велизара Пенчева, проф. Михаил Илиев, проф. Красимир Ениманев и проф. Росен Иванов.

Сред тях двама са настоящи зам.-ректори – проф. Пенчева – по Развитие, координация и прдължаващо обучение, а проф. Илиев – по Учебната част. Проф. Иванов е декан на Транспортния факултет, а проф. Ениманев е преподавател по индустриален инженеринг и регионално развитие във факултета по Бизнес и мениджмънт.

Обърнахме се към проф. Велизара Пенчева с въпроси относно вижданията й за развитието на РУ „Ангел Кънчев“.

Визитка:

Професор Велизара Пенчева е зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Тя е единствената жена в надпреварата за ректорския пост и ако бъде избрана на 12-ти януари ще бъде и първата, която го оглавявала в 70-годишната му история. Завършила Математическата гимназия във Враца, тя става възпитаник на Русенския университет в специалност „Автомобилен транспорт, трактори и кари“. Година и половина след дипломирането си специализира приложна математика в Техническия университет в София. Вярна на университета през 1980 година тя се връща в Русенски университет „Ангел Кънчев“ първо като асистент по математика във Факултета за чуждестранни студенти, на който по-късно става зам.-декан. Професионалният й път минава през Катедра „Транспорт“, където е съсредоточена научната й работа. Там тя защитава докторска степен, а по-късно става доцент и професор. Оттогава до днес проф. Пенчева работи в катедрата. Била е ръководител на катедрата. Преподава по дисциплини, свързани с превозната дейност в транспорта, технологиите на превозване, логистиката, иновации в транспорта и транспортните системи, взаимодействие на видовете транспорт.

- Професор Пенчева, транспортът и развитието на транспортните системи безспорно са считани за мъжка сфера, какво провокира научният и преподавателски избор в тази комплицирана материя?

- Като малка наблюдавах строежа на Атомната електроцентрала в Козлодуй, където работеше моят баща. Както можете да си представите, по време на такъв мащабен строеж, организацията на движението в едно малко населено място е много сложна – осигуряват се доставките на материали, предвижването на хора при гарантиране на висока степен на сигурност, каквато изисква такъв стратегически обект, а детското любопитство към света е неограничено. После нези привидно простички въпроси „Как се случва нещо?“, „Кой го организира?“ неусетно се превърнаха в личен, а по-късно и професионален интереса към специалностите, свързани с транспорта.

- Изборите за ректор са на 12 януари. Ако бъдете избрана ще продължите ли политиката на сегашния екип, от който сте част или планирате промени?

- От 2008 година, аз наистина съм част от екипа на чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. В него отговарям за качеството на образованието, за акредитацията и за дейности, свързани с развитието на университета. Два мандата бях член и на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тази позиция ми позволи да познавам цялата система на висшето образование в България.

Като част от екипа на чл. кор. проф. Белоев е естествено да имам стремежа да развивам това, на което поставихме основи и което промени облика на Университета в позитивна посока. В отговор на съвременните тенденции ние базираме осъвременняването на Университета чрез развитието на активна проектна дейност. Разработени са много проекти, които трябва да бъдат завършени през следващия ректорски мандат и това неотменно изисква наследственост и последователност в идеите за развитие на учебното заведение. Подали сме няколко проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VA с партньори от– Румъния, включително и проект за изграждане на Лабораторен център за зелени технологии, който се надявам да успеем да изградим. Подготвили сме идейни проекти за изграждане на Център за върхови постижения в Русенския университет. В България ще бъдат финансирани не повече от 4 такива центъра и имаме амбицията в Русе да е един от тях. Планираме създаване на Център за компетентности. Типичното за отричане на постиженията на предходните управленски екипи, наблюдавано често в България, не ми е присъщо. Мисля, че ако липсва последователност и надграждане в развитието на Университета би било трудно да защитаваме ролята му на уникална движеща сила за регионалното и трансграничното сътрудничество, така че да, ако бъда избрана за ректор ще продължа започнатите инициативи, но и ще работя за доизграждането на достъпна среда в университета.

Проблемът вече е решен в новия корпус и в Ректората, до края на тази календарна година ще бъдат монтирани специализирано платформи или асансьори в останалите дву и три етажни сгради от кампуса на Русенския университет. Осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение е необходимо в Педагогическия ни корпус. В библиотеката пък планираме да се осигури място за незрящи и възможности за учене на хора с увреден слух. На кратко казано няма как да не искам да продължа, всичко онова, което гарантира високото качество на образованието и на научните изследвания.

Трябва да отбележа, че научните изследвания ще бъдат сериозен фактор в диференциацията на учебните заведения на образователни и научно-образователни университети, а ние имаме сериозен научен потенциал и Русенски университет трябва да се позиционира като водещ компонент в националната научно изследователска система. Имам амбицията да се преборим за това.

- По време на публичната си лекция в РУ проф. Петя Шопова анонсира идея за създаване на Център за криминологични изследвания в Университета, като я обоснова с наличието на добре подготвен професионален екип в Юридическия факултет и с липсата на такива свързващи звена за специфични изследвания, които да подпомагат работата на спеиалираните органи.

- Русенският университет е силен с многообразието си. Той има 8 факултета и два филиала. Един от факултетите е Юридическият. В Русенския университет работят много колективи в различни области и с много висока експертиза и опит. Юридическият факултет е доказал във времето успеваемостта и качеството на работа си, така че заслужава подкрепа за тази идея. Освен това развитието на факултетите не е самоцелно и изолирано един от друг и следва интердисциплинарна логика, в която един такъв Център ще е от полза и за развитието на новото направление „Национална сигурност“, което разкрихме в катедра „Европеистика и международни отношения“ на факултет „Бизнес и мениджмънт“. Безспорно подобна идея ще повиши и търсенето на Университета и ще укрепи трайно позицията му на значим фактор за развитието на региона и страната, така че всяка инициатива заслужава внимание и подкрепа защото именно идеите на нашите доказали се преподаватели гарантират успеха на Университета.

- Относително скоро условията за работа в Русенския университет бяха модернизирани с играждането на новия корпус. Има ли други планове за строителство в кампуса на Университета?

- Качеството на образованието и научната работа са пряко зависими от условията, в които се извършват. Стремежът ни е да осигурим съвременна, комфортна за работа среда на студентите и колегите, която да ги стимулира да дават най-доброто от себе си. Виждането ми за инфраструктурното развитие на Университета поддържа започнатите инициативи за материално и технологично обновление. Привърженик съм на споделените пространства и физически и виртуални, които дават възможност за обмен на опит и знания. Двадесет и седми корпус, който е точно пред студентския стол, вече е много остарял и амортизиран. Идеята ми е на неговото място да изградим Центъра за зелени технологии, за който сме кандидатсвали с проект. Предстои и предизвикателството да подобрим функционалните характеристики на Педагогическия ни корпус, който има нужда от саниране и ремонт. Същото важи и за филиалите.

- Предвижда ли се откриването на нови специалности?

Русенският университет има акредитирани 22 професионални направления, включително 4 специалности от регулирани професии и 46 докторски програми в 8 области на висшето образование (общият брой на областите за висше образование са 9). По време на двата ми мандата през акредитация минаха проектите на 9 нови за университета професионални направления: Математика; Растениевъдство (Агрономство); Национална сигурност; Здравни грижи с двете специалности Медицинска сестра и Акушерка, Социални дейности, Архитектура, строителство и геодезия, Химични технологии, Биотехнологии и Хранителни технологии. Законът за висше образование ни дава право да разкриваме специалности във вече акредитираните професионални направления. Това означава, че сме осигурили условия за разкриване, преименуване и развитие на много специалности, ако има промени в състоянието на пазара на труда и има търсене.

- И накрая какво са очакванията Ви за новата 2016-та в личен и инстутиционален план?

Иска ми се да вярвам, че 2016-та ще е успешна както за мен самата така и за Университета, че усилията на всички колеги ще бъдат възнаградени със заслужено удовлетворение и че ще сме здрави, мъдри в решенията си и толератни в оценките си и най-вече една идея по-добри отколкото през отиващата си година защото това е движението напред, към което се стремим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама