Добрият финансов министър не натоварва бъдещите поколения, смята Горанов

15:15, 23 дек 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява парите ви, не иска допълнителни дългове и не натоварва бъдещите поколения. Това каза настоящият такъв министър Владислав Горанов, отчитайки работата на ведомството за тази година, предаде репортер на София Topnovini.bg. От думите му стана ясно още, че през 2016 г. министерството ще работи по подобряване ефективността на публичните финанси.

Според него 2015 е година на връщане към предвидимостта в икономиката. Това се виждало и през макроикономическите показатели. Горанов уточни, че се наблюдава възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление. Ръстът в икономиката през годината пък е почти 3% през 2015 г.

„Дългът не е самоцел на нито една политика. Министерството на финансите винаги е настоявало за консолидиран бюджет с минимален дефицит“, каза още той.

Според прогнозите на ведомството дефицитът по консолидираната фискална програма в годишен план ще бъде около 2,5 – 2,6% от прогнозирания Брутен вътрешен продукт (БВП). Най-лошият сценарий, с който може да се приключи годината, е 3,3% дефицит.

По отношение на държавния дълг Горанов добави, че се очаква той да възлезе на 22,7 млрд. лв. Това е с 1,8 млрд. лева по-малко от определеното в Закона за държавния бюджет. По неговите думи подобрението в приходната част на бюджета е въз основа на предприетите мерки от приходните администрации за повишаване на събираемостта и борбата със сивата икономика.

Националната агенция по приходите (НАП) е събрала с 1,6 млрд лева повече в сравнение с 2014 г., каза от своя страна шефът на агенцията Бойко Атанасов.

„Такива резултати не помня от 20 години, откакто съм в НАП“, добави той.

По неговите думи агенцията е създала ясни и точни правила как се събират дългове без значение дали са от физически и юридически лица, малък, среден или голям бизнес. Ръстът на декларираната данъчна основа се е увеличил с над 500 млн. лв., отбеляза Атанасов, което е с над 25% в сравнение с 2014 г.

Приходите от акциз, събрани от агенция „Митници“ са в размер на 4,523 млрд. лева. Това е с половин милиард лева повече от миналата година, отчете се шефът на агенцията Ваньо Танов, като отбеляза, че това е рекорд за последните 7 г. Той допълни, че има още какво да се направи по приходите от горива.

Относно данък „уикенд“ Горанов разкри, че той не е само за уикенда, а за всеки ден. Министърът се обърна към юридическите лица с думите да забравят за уикенда и да си плащат данъците, както всеки български гражданин. Според него фирмите, които укриват активи като къщи и автомобили, нарушават справедливостта в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама