Иван Тотев: Колкото и да са "умни" светофарите, няма да решат проблема с многото коли

15:27, 23 дек 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Колите в Пловдив просто са много, когато имаш примерно 50 автомобила в едната посока и 60 в другата, колкото и да е "умен" светофарът, не може да реши проблема", заяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че с промяната на светофарните уредби, срещу която много шофьори възроптаха през последните седмици, се въвеждат левите завои, които обаче изяждат от интервалите за другото преминаване.

"Имаме да решим един голям градски въпрос - дали искаме да работим с мерки за намаляване на катастрофите, като осигурим безконфликтни преминавания, които пък, от своя страна, намаляват интервалите", каза още Тотев. По думите му в момента на някои кръстовища по 8 секунди светят едновременно две червени светлини. Това се прави с цел "джигитите", които карат на червено, да се изтеглят навреме от кръстовищата. Отделно новите светофари за колоездачи отнемат от времето за преминаване.

Според кмета новите светофари ще създадат повече сигурност, но за сметка на това ще бъдат "изядени" интервалите за изтегляне на колите. По думите му секциите за ляв завой ще се запазят там, където е възможно.

На 28 и 29 декември трябва да минат приемателните комисии за финализирането на големия транспортен проект на Пловдив, съобщи още Тотев. По думите му работата върви с много добри темпове и няма да се наложи да се търсят отсрочки. С въвеждането на системата на "умните" светофари ситуацията ще се облекчи, но това няма да реши окончателно проблема с шофьорите, които навлизат късно в кръстовищата и преминават на червено, убеден е градоначалникът.

С реализацията на транспортния проект е изградена цялата инфраструктура, която ще позволи впоследствие от МВР да поставят камери и да бъдат глобявани нарушителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама