Прокурорите си пожелаха крепко здраве и нов Закон за съдебната власт

20:04, 23 дек 15 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на прокурорите не харесва измененията в Конституцията и зове за мащабни промени в процесуалните закони и в Закона за съдебната власт, съобщава "Правен свят". Това е основен акцент в обръщението на управителния съвет на асоциацията до прокурорите по случай Коледа и Нова година.

Като подчертават, че следят законодателните промени и обещават да продължат да го правят, от асоциацията заявяват, че измененията в Конституцията не отговарят на виждането им за единност на Висшия съдебен съвет при ясни и открити процедури за избор на членовете му.

"Ние ще се съобразим с решението на законодателя, защото да спазваме законите и Конституцията е нашето призвание", твърдят още от асоциацията на прокурорите.

От съсловната организация са на мнение, че "съдебната реформа следва да има за цел висока ефективност на наказателното производство в рамките на закона". Това според тях означава "да се променят мащабно процесуалните закони и да се изработи нов материален закон, които да са съобразени със съвременните изисквания и очакванията на обществото".

От обръщението на асоциацията личи и притеснение, че съдиите не приемат мястото на прокуратурата да е в съдебната власт.

"Искрено се надяваме, че с активната помощ на всички прокурори ще успеем да защитим позицията си, че предстоящите законодателни промени следва да са гаранция, както за независимостта на съдебната власт, така и тактическо средство за подобряване функционирането и администрирането ѝ. Твърдо вярваме, че мястото на прокуратурата е в рамките на съдебната власт и се надяваме колегите съдии да приемат мъдрото решение на създателите на Конституцията", се казва в обръщението, което завършва с пожелание за крепко здраве и весели празници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама