Варненските съветници се събират спешно, за да вдигнат местен данък

07:41, 28 дек 15 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първия работен ден след рождественските празници варненските съветници се събират на извънредно заседание, за да гласуват увеличение на данъка върху сделките за недвижимо имущество с 0.3%. Това е единствената точка в проекта за дневен ред на общинската сесия.

В момента данъкът, с който се облагат сделките с имоти, е 2.6%. Таванът, разрешен по закон, е 3%. Предложението, което ще бъде подложено на гласуване, е месният налог да стане 2.9% от оценката на имота.

От актуализацията на бюджета стана ясно, че най-сериозното перо от неизпълнението на приходната му част е именно данъкът за придобиване на имущество. От заложени 24 млн. лв. през 2015-а са събрани с 6 млн. по-малко. Очакванията са, след влизане в сила на увеличението, приходите в общинския бюджет да се увеличат с около 2.7 млн. лв. 

"Това е еднократен данък, който не се плаща всяка година, не засяга всички варненци и затова си позволяваме да предложим неговото увеличение", обясни председателят на финансовата комисия Станислав Иванов от ПП ГЕРБ, който е вносител на предложението за вдигане на данъка.

Срещу промяната в досегашното облагане на сделки с недвижими имоти се обявиха съветниците от БСП. Според тях увеличението ще има обратен ефект и би могло да стане причина за укриване на реалните стойности, на които се сключват сделките.

Според съветници от групата "Реформатори и патриоти" руските клиенти на компаниите за недвижими имоти у нас предстои да се завърнат на пазара, а вдигането на данъка ще има негативин ефект върху интереса им да придобият собственост у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама