Димитър Иванов: Личните отношения на Местан с турски държавни дейци надхвърлят допустимото

09:00, 28 дек 15 / Политика 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-общата причина за решението на Ахмет Доган да освободи Лютви Местан от поста на лидер на ДПС е неудовлетвореност от състоянието, в което се намира партията. Това заяви пред bTV бившият началник на шести отдел на Държавна сигурност (ДС) Димитър Иванов. Той допълни, че Местан е допуснал сериозни политически грешки. За него оставката на бившия лидер на ДПС е била очакванана, но по други причини.

„От единичния случай към общото или обратно - това са подходите за действие и тук те се срещат. Започва се от единичното - от състоянието на ДПС, като се върви към геостратегическото положение на България в Европейския съюз и на Европейския съюз в световен мащаб“, обясни Димитър Иванов.

Той посочи двете най-големи грешки в последно време на бившия лидер на ДПС Лютви Местан. Едната е декларацията на ДПС за сваления от Турция руски самолет, заради която Местан беше разкритикуван от Ахмет Доган. Втората причина, според Иванов, е признанието на Местан, че е бил в турското посолство, за да организира сигурността си.

„Има достатъчно косвени белези, които говорят за определена обвързаност на Местан с турски държавни дейци - крайната му пронатовска позиция, която той истерично заявява. Смешно и несериозно е да се твърди, че ДПС е единствената проатлантическа партия в България. Личните му отношения надхвърлят допустимото, имало е опасност от въвеждане в политическия живот на държавата на чуждата концепция на Давутоглу за стратегическата дълбочина“, каза Димитър Иванов.

На въпроса дали бившият лидер на ДПС ще създаде нова партия, с която да остане на политическата сцена, Иванов заяви, че Местан няма потенциала за самостоятелна политическа работа, тъй като „той светеше с отразената светлина на Доган“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама