Осман Октай: Шумната оставка на Местан е с цел да се включи пропагандната машина

10:09, 28 дек 15 / Политика 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В последните месеци се правят опити за дестабилизация на България по оста Русия и Турция. Винаги съм изразявал тревога, че напрежението между Ердоган и Путин ще се прехвърли в България. Напрежението между Ахмед Доган и Лютви Местан е национален проблем в контекста на глобални отношения“. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

Той коментира сътресенията в ДПС по повод бързата оставка на досегашния лидер на партията Лютви Местан. Припомняме, че той беше отстранен от лидерското място в ДПС, заради декларацията на партията във връзка със сваления от Турция руски самолет. Дни по-късно на Централния съвет на движението беше взето решение за свалянето на Местан от председателския пост.

Като огромна грешка на бившия лидер на ДПС Октай посочи посещението му в турското посолство. Въпреки това подчерта, че не смята Местан за предател.

 "Двамата – Доган и Местан, станаха част от двете страни на този конфликт, който пренесоха в България. Единият – отива в турското посолство, другият е употребен от всички тези, които излязоха и започнаха да плюят срещу Турция по медиите“, заяви бившата дясна ръка на Доган.

Осман Октай оспори информацията в медийте за провелия се телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмед Давутоглу. Припомняме, че според информацията Давутоглу е поискал от Борисов подкрепа за Местан. Българският премиер обаче е заявил, че не иска да се намесва в конфликтите в ДПС. Според Осман Октай обаче Давутоглу никога не би казал в пряк текст, че България трябва да защити Местан.

„Аз съм информиран за разговора между Бойко Борисов Ахмет Давутоглу чрез Турция. Никога Давутоглу няма да се застъпи директно за Лютви Местан и за ДПС. По-скоро той е изразил тревожност от антитурските настроения, насаждани в България”, каза Октай. 

Според него освобождаването на Лютви Местан от председателския пост в ДПС е можело да стане без излишно напрежение.

„Става въпрос, че трябва да осъзнаем напрежението, което двама диктатори пренасят на територията на натовска България. Спокойно можеше Доган да изтегли Местан от лидерското място, както стана с Христо Бисеров“, каза Октай.

Той допълни, че най-вероятно бившият председател на ДПС Лютви Местан ще говори сериозно пред медийте след празниците. Октай е категоричен обаче, че шумната му оставка е с цел "да се включи пропагандната машина".

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама