Христо Бисеров поискал делото му за пране на пари да бъде прекратено или вкарано в съда

10:32, 28 дек 15 / Политика 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров е поискал разследването за пране на пари срещу него да бъде прекратено или внесено в съда, съобщава "Правен свят".

Бисеров се е възползвал от правото си по Глава 26 от НПК, тъй като от повдигането на обвинение изминаха повече от 2 години. Той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени на 15 ноември 2013 г. Аналогично искане е направил и Главинков.

Според прокуратурата изпирането на пари е станало в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., когато Бисеров и Главинков в условията на продължавано престъпление са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.

С разпореждане от 20 декември на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, на прокуратурата е определен срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено.

След първоначално повдигнатите обвинения, това за прането на пари не беше включено в обвинителния акт, с който Бисеров беше пратен на съд през пролетта. В него пък изобщо не фигурираше Главинков. Христо Бисеров беше даден на съд за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметки в Швейцария.

На 1 декември състав на СГС с председател Снежина Колева оправда бившия зам.-шеф на парламента по всички обвинения. Според съдията, възможностите за доказване на обвиненията са изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант освен да реши делото само върху събраните доказателства, а от тях нямало как подсъдимият да бъде осъден.

В хода на делото стана ясно, че съдебната поръчка до Швейцария за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров не е изпълнена. От Швейцария първо заявиха, че искането на българските власти е непълно и затова не отговарят, а накрая са отказали да я изпълнят, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление.

Прокурорите Боряна Бецова и Дойчо Тарев обаче бяха категорични, че ще протестират присъдата, защото събраните доказателства били достатъчни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама