ОбС-Варна вдигна налога за имотни сделки след постен дебат

10:56, 28 дек 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет на Варна (ОбС-Варна) одобри предложението за увеличаване на данъка при възмездно придобиване на недвижимо имущество с 0.4%. Така от догодина налогът при имотните сделки ще бъде в размер на 3% от оценката на имота, колкото е и законовият таван. При замяна на имущество обаче ставката ще бъде по-висока, реши градският парламент. 

Увеличението на местния данък породи постен дебат в пленарната зала. Костадин Костадинов от Коалиция "Варна" взе думата първи и поиска от вносителя на предложението – Станислав Иванов от ГЕРБ, да го обоснове. Вместо него обаче отговори директорът на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Варна, Николай Бонев, който изтъкна, че прогнозираният приход от вдигането на налога е в размер на 2.7 млн. лева.

От трибуната на местния парламент съветникът Христо Боев от БСП заяви, че това не е аргумент, а клише, което може да бъде използвано за увеличението на всеки един данък или такса – под диктовката на премиера Бойко Борисов.

Той даде за пример София, Видин, Монтана, Враца, В. Търново и Шумен, където данъците няма да се повишават. "Казвам това, за да си дадем ясна сметка, че е възможен и друг подход. Усилията на местната администрация трябва да бъдат насочени към събиране и усвояване на вземанията към хазната, включително и на просрочените такива. В момента икономиката на Варна и семействата нямат нужда от това увеличение на данъчната тежест", категоричен бе Боев.

Д-р Петър Липчев от Коалиция "Варна" изрази учудване от така предприетата стъпка. "Невинаги повишаването на данъците води до повишаване на приходите. В случая говорим за механично вдигане на местния данък. За мен това е проява на нечестно отношение към нашите избиратели. Ние демотивираме инвеститорите в нашия град", заяви съветникът, станал известен покрай имотните далавери в местността "Фичоза-Прибой".

Д-р Ивайло Митковски от ДСБ е категоричен, че сериозни аргументи за увеличаване на данъка върху имотните сделки няма. Той поиска налогът да бъде намален от 2.6% на 2.5% – заради прогнозираното увеличение на имотните сделки догодина, но мнозинството отхвърли тази оферта.

В крайна сметка, с 32 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържал се", Общинският съвет одобри предложението на председателя на ПК "Финанси и бюджет" Станислав Иванов и вдигна местния данък до законовия таван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама