Със 17 млн.лв. европейско финансиране Община Русе започва благоустрояването на дунавския кей

11:05, 28 дек 15 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"По Оперативна програма "Региони в растеж" имаме около 17 млн.лв., които ще бъдат инвестирани от една страна в благоустрояването на кея в района от ЖП прелеза на Речна гара до ул. "Мостова". Отделно от това свързваме кея с централната градска част, като рехабилитираме пешеходните зони по ул. "Славянска", "Църковна независимост", "Райко Даскалов" и "Баба Тонка", като по този начин приобщаваме кея към центъра на града". Това заяви зам.-кметът д-р Страхил Карапчански в интервю за Topnovini.bg във връзка с плановете на Община Русе за предстоящата 2016 г.

Освен финансирането по ОП “Региони в растеж”, Общината има депозирани и 5 проекта по ОП “Трансгранично сътрудничество”. Там акцентът също попада върху крайбрежанта зона, като се предвижда изграждане на кейова стена и подобряване условията за корабоплаване. 

Община Русе започва да обръща все повече внимание на крайбрежната зона, коментира д-р Карапчански, като крайната цел е дунавският кей да бъде приобщен към центъра на града, и русенци най-после да разполагат с един достъпен и европейски кей. 

Предвиждат се и различни важни събития, чрез които да бъде популяризирана отново важността на река Дунав, като през 2016 г. Русе бе определен да домакинство най-голямото културно събитие - 4-тата Международна Дунавска конференция, която ще бъде реализирана под патронажа на кмета Пламен Стоилов. Това ще се случи през месец юни, и ще бъде кулминациятана тържествата по повод Международния ден на река Дунав 29 юни. Също с европейско финансиране се предвижда завършване на комплекса “Доходно здание” с изграждане на модерен интерактивен музей на река Дунав и дунавската идентичност.

Очаквайте пълното интервю с д-р Карапчански по-късно през деня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама