Диетично хранене за нуждаещите се деца в ясли и градини се въвежда в Добрич

12:09, 28 дек 15 25 1079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алгоритъм за осигуряване на диетично хранене за деца със специфични хранителни потребности на възраст от 3 до 7 години, които посещават детска ясла, градина или специализирана институция за социални услуги, одобри със своя заповед кметът на Добрич Йордан Йорданов. Завеждащите детски ясли, директорите на целодневни детски градини и директорите на социалните центрове трябва да уведомяват родителите за тази възможност.

Алгоритъм за осигуряване на диетично хранене предвижда при  приемане на дете със специфични хранителни потребности в детско заведение медицинският специалист да изиска допълнително здравен картон, документация, свързана с диагностициране на заболяването, изискващо специфично хранене, както и указания на лекуващ лекар за диетичен режим и алергенни храни.

Медицинският специалист трябва да оформи медицинско досие с копия от посочените документи, което се обсъжда с директора на детското заведение. В случаите с хранителна алергия, изискваща изключване на продукт от менюто на детето, се предлага алтернатива от детското заведение, като контролът се извършва от медицинския специалист.

Ако е необходимо внасяне на подходяща за диетата на детето храна, приготвяна от родителя, тя се доставя ежедневно в детското заведение, опакована в съдове за еднократна употреба. Отговорността за качеството и безопасността й са изцяло на родителя. Контролът по съхранението на храната се извършва от медицинския специалист. При промяна в хода на заболяването родителят се задължава своевременно да уведоми директора и медицинският специалист на съответното детско заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама