180 хил. лева заделя Община Пловдив за борба с детското затлъстяване

12:15, 28 дек 15 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
180 хиляди лева се предвидени за борба с наднорменото тегло при децата през 2016 година, съобщи ресорният зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков. Той припомни, че Пловдив е една от малкото общини в България, които ежегодно заделят средства от общинския бюджет за тази цел.

Преди години е стартирано с 36 хил. лв., а впоследствие сумите са били увеличавани - 150 хил. лв. през 2013 г., 170 хил. лв. през 2014 г. и 2015 г. и съответно 180 хил. лв. през 2016 г.

Средствата се предоставят на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина (Спортния диспансер). Обхващат се над 5000 ученици от I до IV клас, като всяко дете се изследва с професионален апарат.

Изследванията включват структурен анализ на тялото, индекс на телесна маса, процент мастна тъкан в тялото, мастна маса в килограми, активна мускулна маса, основна обмяна, общо количество вода. На всяко дете се издава индивидуален диагностиционен лист и се препоръчва какви стъпки да се предприемат за справяне с проблема.

В училищата и в Спортния диспансер се провеждат рехабилитационни програми, като паралелно с това се раздават и брошури за правилно и здравословно хранене на децата против затлъстяване.

Профилактична програма сред подрастващите има и за гръбначни изкривявания, като се дават предписания за лечение и оздравителна гимнастика.

През 2015 г. профилактиката на затлъстяването в Пловдив е обхванала 5198 деца, а на гръбначните изкривявания - 5459.

"Хубавото е, че в 99 процента от случаите нещата са поправими със спортуване, двигателен режим, упражнения. Разбира се, от родителите зависи да водят редовно децата си на профилактиката и да ги насърчават", коментира Титюков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама