Нагла кражба заплашва от наводнение Варненския куклен театър (снимки)

13:26, 28 дек 15 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизвестни апаши задигнаха 20 кв. метра медни листи от покривната конструкция на Държавния куклен театър във Варна. Наглата кражба е извършена на два пъти през последното денонощие – втория път пред очите на свидетели от съседните жилищни кооперации, които си мислели, че щъкащите на покрива хора правят ремонт.

Стойността на откраднатото имущество е за около 500 лева, изчислиха експерти, но възстановяването на щетите ще струва 20 пъти повече. Освен медната обшивка крадците са задигнали и кабели за декоративното осветление на покрива, за да си осигурят тъмнина по време на продължаваното престъпление.

Първата кражба на медни листи е регистрирана в неделя сутринта, на третия ден от Коледа. Неизвестните бандити се качили на покрива, като за целта използвали паркирания до сградата служебен микробус на Кукления театър. В същия ден живеещ в района служител на културния институт забелязал, че липсват около 10 кв. метра от медното покритие на покрива. 

Директорката на Кукления театър Вера Стойкова уведомила за кражбата охранителната фирма "СОД Варна", с която културното учреждение има сключен договор, както и полицията. Въпреки че от охранителната фирма се ангажирали да осигурят патрул, който да наблюдава Кукления театър, тази сутрин изтръгнатите медни листи били два пъти повече. 

Компрометираният участък се намира точно над залата за представления и ако завали, тя ще се наводни, като от поражение е застрашено и техническото оборудване на Кукления театър.

Първият спектакъл след празничните дни е насрочен за 9 януари, докогато ръководството възнамерява да организира спешен ремонт на покрива. Първоначално оголената част ще бъде покрита с найлон, тъй като за вторник синоптиците прогнозират да завали дъжд. 

Поради липса на финансови средства сградата е лишена от камери за видеонаблюдение. В амфитеатралното пространство пред входа на културния институт от години се събират наркомани, които замърсяват района, драскат плочките и трошат пейките, оплакаха се от ръководството на театъра пред медиите.

Въпреки многобройните сигнали до полицията, от І РУП не са предприели абсолютно никакви мерки, за да гарантират сигурността на държавния културен институт.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама