Община Плевен плаща 1 милион заради драмата "Интегриран градски транспорт"

14:15, 28 дек 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Плевен ще трябва да плати около 1 милион лева собствени средства за довършване на проекта "Интегриран градски транспорт", който по не напълно ясни причини прие драматичен обрат в дните преди празниците. Това прогнозира на заключителна пресконференция кметът Георг Спартански и допълни, че очертаващата се сума към момента е най-малкото, което би могло да ни коства принудителното забавяне на изпълнението.

На пресконференцията стана ясно, че четири от петте модула на проекта ще бъдат изпълнени в срок, но последният няма как да бъде завършен - изграждането на новата контактна мрежа за тролеите.

"Пряко сили, за месец и половина, успяхме да приключим по-голямата част от задачите. На 20-и декември обаче, изпълнителите на контактната мрежа за тролеите заявиха в моя кабинет, че няма да успеем да приключим модула", коментира градоначалникът и припомни, че според сключения договор, неустойките са в размер на 25% от цялата сума (20 631 484. 41 лева), което на практика прави около 5 милиона лева. Документите трябва да бъдат предадени до февруари, а дотогава ще се направи всичко възможно модулът да бъде завършен. Но със средства на общината.

Спартански сподели, че според него има два варианта за излизане от ситуацията: пълна капитулация или щурм с последни сили за завършване. Последният, трети вариант, той напълно изключи от арсенала на общината - лъжлива документация.

"Вариантите са два. Да вдигнем ръцете и да развеем бялото знаме, като отнесем 5 милиона глоба плюс влагане на собствени средства за довършване на работата. Вторият начин е да продължаваме битката за спасяването, като до края на февруари цялата тролейбусна мрежа да е опъната. Това ще ни струва между 700 000 и 1 милион лева, които общината трябва да плати. За третия начин не искам и да помисля, защото няма да го направя: да представим лъжлива документация и да стискаме палци да не ни дойдат на проверка", беше категоричен кметът.

По неговото мнение, по всички модули на проекта досега е работено "абсолютно безхаберно", което включва срокове и качество, а в летните месеци практически не е вършено абсолютно нищо. Той подчерта, че вече са използвани всички законови средства за максимално удължаване на крайните срокове, а от министерството на регионалното развитие са били категорични, че причина за проблемите е лош мениджмънт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама