428 млн. лева чакат мините от длъжници

14:26, 28 дек 15 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 428 млн. лв. са фактурираните задължения на топлоцентралите в комплекса "Марица-изток" към въгледобивното дружество "Мини Марица-изток", съобщи изпълнителният директор инж. Андон Андонов. От тях 393 млн. лева са просрочени.

Най-голям длъжник е американската ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", която не е платила потребени въглища за 245 млн. лв., от които 237 млн. са просрочени. Другата американска централа "AES Гълъбово" дължи 119 млн. лв., от които 113 млн. са просрочени.

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" има да дава 44 млн. лв., половината са просрочени, а "Брикел" дължи на мините 20 млн. лв.

Задълженията на "Мини Марица-изток" към доставчици са 52 млн. лв., още 55 милиона имат да дават на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Общо 182 млн. лв. са задълженията на дружеството, заедно с плащания по заеми и кредити.

За единадесетте месеца на годината въгледобивното дружество отчита печалба от 46 млн. лв.

"В постоянен диалог сме със социалните партньори, срещаме разбиране, загриженост, както и желание да помогнат", коментира инж. Андонов. По думите му около 43% от бюджета на мините е за зплати и осигуровки на персонала. В момента в "Мини Марица-изток" работят 7350 души.

"Проблемите ни са в две направления. Първото е липса на достатъчно количество открити въглища, а второто е в ценообразуването при продажбата им", коментира изпълнителният директор.

Ръководството на дружеството вече има програма, по която ще се работи за стабилизацията на мините.

"Очаквам пикът на потреблението на електроенергия тази година да бъде в 19.00 часа на 31 декември", прогнозира инж. Андонов. По думите му вероятно използуваните мощности ще достигнат 7100 мегавата. 5200 мегавата е средното потребление в държавата сега. От тях 3000 мегавата са натоварените мощности в комплекса "Марица-изток", които работят с въглища. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама