Русия продължава със санкциите срещу Турция

14:34, 28 дек 15 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският вицепремиер Аркадий Дворкович, отговарящ за икономическите въпроси, обяви, че Москва ще продължи с нови санкции срещу Анкара в отговор на неприятелските действия на Турция. Това каза заместник министър-председателят в интервю за телевизия „Русия 24“. „Ще има по-нататъшни действия, които ще бъдат обявени“, заяви Дворкович и допълни, че „Русия ще върви последнователно по този път“.

Пред медията той разкри, че руският премиер Дмитрий Медведев вече е оповестил плановете по време на срещи на правителството.

Междувременно стана ясно, че руското правителство не цели да се откаже напълно от сътрудничеството си с Турция.„Вярваме, че е необходим адекватен отговор на неприятелските действия”, подчертава Дворкович.

Отношенията Русия и Турция се влошиха след инцидента от средата на ноември, когато турски Ф16 свали руския бомбардировач Су-24. Двете страни имат различни версии за инцидента. Анкара твърди, че руският самолет е навлязъл във въздушното й пространство близо до сирийската граница. Руското военно министерство смята, че бойният самолет е летял над територията на Сирия и никога не е нарушавал турското въздушно пространство.

Последваха редица икономически санкции, наложени от Москва срещу Анкара. Президентът Путин отказа призива за диалог, отправен от страна на турския си колега.

Като част от санкциите Русия забрани вноса на плодове и зеленчуци от Турция. Забрани и чартърните полети между двете страни. Туристическите агенции са призовани да не продават ваканционни пакети за Турция, която е популярна туристическа дестинация за руснаците. Замразени бяха и преговорите по проекта "Турски поток".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама