Утре пристигат първите два ремонтирани двигателя на МиГ-29

16:15, 28 дек 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре пристигат първите два двигателя на изтребителите МиГ-29, които бяха ремонтирани в Полша. Договорът за поправка на машините беше подписан в средата на октомври и предизвика доста спорове.

Двигателите ще бъдат използвани, докато се ремонтират други два, които Полша ще вземе и ще използва българските толкова време, колкото ние техните, след което ще ни ги върне, информира БНР.

Поправката на общо шестте машини ще струва на държавата малко над 12 милиона лева като се предвижда и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29. Цената за ремонт на един двигател е 1 023 000 евро, а транспортните разходи се поемат от Полша.

Сделката беше сключена на фона на сериозните предупреждения на руската фирма - производител "МиГ-29" за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация.

Първоначалните очаквания на министъра на отбраната Николай Ненчев бяха, че сделката ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва в края на ноември. Изпълнението на договора се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от прокуратурата и ДАНС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама