Бойко Найденов: Парите са в изпълнителната власт, борбата с корупцията трябва да е извън нея

17:10, 28 дек 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Където има пари, там има мощна корупция. Парите са в изпълнителната власт. Затова Националното бюро за борба с корупцията трябва да е извън изпълнителната власт, защото в противен случай изначално го обричаш на неуспех. Това заяви бившият заместник-главен прокурор, сега експерт към АБВ Бойко Найденов в ефира на БНТ.

Припомняме, че преди седмица от АБВ обявиха, че ще поискат среща с вицепремиера Меглена Кунева, за да и дадт предложение към нейния законопроект за създаване на национално бюро за борба с корупцията и конфликти на интереси, който беше отхвърлен от парламента.

Найденов обясни, че не иска да прави сравение между това, което се предлага от г-жа Кунева и тях. Той заяви, че те са изцяло отворени към създаването на един работещ закон и да се отиде дори още по-напред от идетие, които са били заложени в първоначалния законопроект, защото това, което е двожеща цел при тях, е да са създаде едно наистина работещо звено, едно звено, което да направи наиснина повече от това, което е било досега.

“Ние всички знаем, че корупцията е един съвременен бич за цялото общество, за икономиката, за живота на всеки един човек и няма нормален човек, който да приеме, че тази корупция трябва да остане ненаказана и че нетрябва държавата да вземе някакви мерки за справяне с този бич”, каза той. Найденов разказа, че те са предложили Националното бюро за борба с корупцията да разследва, да предлага, да изпраща материалите в прокуратурата директно, за да могат да бъдат наказвани съответните лица.

Според АБВ в у нас има достатъчно институции за борба с корупцията, както и достатъчно стратегии и съвети, но ефектът от тях никой не го е усетил. Найденов посочи, че е необходим анализ за това защо до момента не се работи. От партията настояват за отчетност пред Народното събрание.

“Народното събрание е еманация на народната воля. Там са представителите на партиите, които представят политиките ни”, каза Найденов. Той се надява бюрото да събуди волята от страна на народните ни представители.

Предложението на АБВ е това национално бюро да бъде извън изпълнителната власт, да има разследващи функции, да събере доказателства, които прокуратурата директно да може да обработи и да вкара в съда, за да не се изпращат в изпълнителната власт, където отново да “потънат”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама