Ненужната велоалея в Алдомировци и от какво се нуждаят жителите на селото

17:37, 28 дек 15 / Политика 25 2126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чисто нова велоалея на стойност 202 000 лв., изградена в село с население от 1200 души. Всичко това на фона на 70-годишен водопровод и куп други проблеми за решаване. Колкото и абсурдно да звучи, е истина. Селото е Алдомировци и се намира в община Сливница, Софийска област.

Велоалеята в Алдомировци, която е финансирана с евросредства по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), постави населеното място в хрониките на „Черна книга на правителственото разхищение“, където се показва прякото и пагубно влияние върху икономиката на страната от неизгодно изхарчени пари. Изданието акцентира върху прахосването на държавните пари, евросредствата и най-нефункционалните и необясними проекти, за които те са похарчени.

През последните няколко години се появява интересен парадокс в българките села, описан подробно в „Черната книга“. Любопитство предизвикват малки населени места, които нямат работещи пречиствателни станции, имат лоша инфраструктура и дори нямат канализация. За сметка на това обаче кандидатстват за еврофинансиране, което влагат в изграждането на стадион, на който никой не тренира. Аналогичен е и случаят с велоалеята в Алдомировци.

Екипът на София topnovini.bg посети селото, което се намира в околностите на София. То е с население от 1200 души. Въпреки това от няколко месеца в Алдомировци има нова велоалея, минаваща през по-голяма част от селото. Кметството е вложило европейски средства в осигуряване удобството на колоездачите, въпреки лошото състояние на водопровода, който не е ремонтиран от 70 години и редовно наводнява къщите на хората.

Позицията на кмета на Алдомировци за неотложните проекти в селото

Разходихме се по пътя на велоалеята с надеждата да срещнем колоездачи, които да се похвалят, че вече не трябва да се движат по улицата. Не срещнахме никой с колело. Прави впечатление, че много от хората бяха паркирали колите си върху алеята. Най-вероятно, защото тя е пред входните им врати. Свързахме се с кмета на Алдомировци Тодор Петков, който най-добре трябва да знае какви са нуждите на живеещите в селото. Интересно беше дали наистина Алдомировци има спешна нужда от велоалея и има ли кой да кара колелото си по нея.

„Преди 4-5 години нямаше деца и училището ни беше пред затваряне. Сега обаче имаме доста. Ако винаги мислим, че няма хора и нищо не трябва да се прави по тези села, това е грешка. Ние го правим за да има развитие в селото, за това отпускат тези пари. Има достатъчно велосипедисти“, каза категорично Тодор Петков. 

Помолихме го да обясни и проблема на селото с остарелия водопровод.

„Водопроводът в една част, където е велоалеята, е сменен. Пролетта ще сменим другата част. Вододпроводът е работа на ВиК дружеството. Имахме уговорка да го сменят, но не го смениха. Пролетта ще стане и то без да нарушаваме велоалеята. За това дават пари. Когато дават и за канализация, ще кандидатстваме и ще направим и нея. Просто така се случват нещата“, каза още кметът на Алдомировци.

Какво мислят хората в Алдомировци

Екипът ни разговаря с жители на Алдомировци, за да разберем какво мислят за решенията, които се взимат в селото и от какво наистина имат нужда. Хората напълно логично отказаха да се представят от съображения за сигурност, тъй като в толкова малко населено място мнението, което споделиха, може да им навреди.

„Тука няма велосипедисти вече. Нека да се правят хубави неща, ама няма кой да кара колела тук“, повтори два пъти възрастен мъж от селото. Попитахме и негови съседи.

„Какво да мислим за велоалеята и какво да кажем, като ние сме безсилни? Нас никой не ни зачита за нищо. Бедни хора сме и с нас никой не се разправя. Даваха зор и я направиха“, обясни друг човек. 

От него разбрахме, че ако има нещо, за което трябва да се дава зор, то това отново е проблемът с водопровода.

„Водата е ужасна. Завали ли дъжд или снят, елате да видите какво става. Нито може да се пие вода, нито да се готви, нито да се мие. Кметът? Кой смее да го пита, смеем ли да му кажем нещо? После къде отиваме“, добави друга жена от селото. И следващият запитан отговори по подобен начин за необходимостта от велоалея.

„Какво да мисля, нищо не мисля. Няма толкова колоездачи, не са такъв проблем. Рядко някой да мине, ама много рядко“.

Типично за малките населени места в България, Алдомировци също остава извън медийното полезрение. „Идвайте по-често, не се обръща внимание и тук нищо не се случва“, каза жена от селото. 

Във всяко село - стадион

Алдомировци изобщо не е изолиран случай, върху който акцентираме по някяква причина. Строителните безумия, описани и в „Черната книга“, очертават относително ясни тенденции за начина, по който се харчат средствата по „Програма за развитие на селските райони“.

Изискванията за еврофинансиране са непрактични, такъв е и резултатът от тях – изграждането на стадиони в села, където няма дори отбор. На всичкото отгоре има проекти, за които са похарчени между 3 и 8 млн. лв. Такъв е случаят с община Руженци, която се сдоби не с един, а с два стадиона, намиращи се на разстояние от 15 км. Общата цена на двете спортни съоражения е 7 млн. лв.

Преди около месец вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев отправи сериозни предупреждения към кметовете на общини за следващия програмен период. Той заяви, че проверките за начина, по който се изразходват евросредствата през новия програмен период ще бъдат безмилостни. Той подчерта, че трябва да се сложи край на политиката на общините да строят стадиони за милиони. Дончев не скри и притеснението си от няколко конкретни проекта, описани и в „Черната книга“.

„От началото на 2016 г. екипите на министерствата ще обръщат все по-голямо внимание на качеството на проектите, смисъла и ползата от инвестицията. Ако някой е построил басейн, който стои празен, това е лоша инвестиция. Или някой е присвоил финансирането, или просто няма никаква полза от него. Имайте предвид, че ако следващата година дойдат проверяващи и видят някоя крава на стадиона, вие ще сте отговорни – одобрилите и изпълнилите проекта“, заяви категорично Томислав Дончев преди две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама