Много плевенчани възстановиха здравноосигурителните си права преди Коледа

18:04, 28 дек 15 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много плевенчани възстановиха здравноосигурителните си права в дните преди Коледа, информираха от офиса на НАП в града. Служителите от отдел "Услуги за клиенти" са консултирали и обслужили по около 1200 души на ден.

От днес 28 декември е в сила промяната в Закона за здравното осигуряване, публикувана в Държавен вестник в края на юни, а именно: здравните права вече ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както досега - 3 години.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях. От НАП напомнят също, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да намерят в сайта www.nap.bg или да получат на националния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор. Консултация може да се направи и в офиса на НАП Плевен в отдел „Услуги за клиенти“ на телефон 064 898 336.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама