“Фронтекс” започна мисия в Гърция за справяне с бежанската криза

18:25, 28 дек 15 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската агенция по охраната "Фронтекс" започа мисия в Гърция, която цели да контролира бежанския поток. Днес стартира акция "Посейдон" с участието на сили на агенцията по охрана на гръцката морска граница в Егейско море, както и на сухопътните граници с Турция и Македония.

Припомняме, че по-рано Атина поиска от Европейския съюз помощ за справане с бежанската криза.

В рамките на акцията ще бъдат изпратени 376 преводачи и офицери, сред които и експрети по снемане на пръстови отпечатъци, разпознаване на фалшиви паспосрти и по претърсване на документите. Експертите на Фронтекс пристигнаха със съвременни технически съоръжения по контрол на входа на мигрантите, както и няколко специализирани десантни лодки.

На островите Лесбос и Кос, където пристига основният мигрантски поток, системата за контрол на "Фронтекс" включва и съществуващата досега система на гръцката морска охрана.

Проблем за Гърция са също икономическите мигранти, които са над 350 хиляди и не се допускат в другите европейски страни, защото нямат право на бежански статут. Те ще бъдат репатрирани, съобщи министърът по миграцията Янис Музалас.

По-рано този месец Международната агенция по миграция съобщи, че за изминалата година в Европа са нахлули около 1 милион мигранти, по-голямата част от които са влезли през Гърция и Италия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама