Димитър Николов: Изграждането на автогара „Юг“ се оказа сложно, но успяхме

19:04, 28 дек 15 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изграждането на автогара "Юг" се оказа доста сложно, тъй като бяхме притиснати от две сгради паметници на културата – жп гарата и Митница Бургас. Трябваше да се съобразим със самото ситуиране, с височина, дизайн, с интезивността на застрояване на целия поземлен имот, така че да спазим всички изисквания и функции по експлоатацията и логистиката на преминаване на автобусите през автогарата, както и да изпълним на 100 % критериите по функцията на интермодалност. С автогарата, жп гарата и Морска гара ние затваряме кръга на цялата транспортна логистика на града". Това заяви пред медии кметът на Бургас Димитър Николов по време на официалното откриване на автогара "Юг" днес.

Той обясни, че всички преминаващи оттук автобуси ще могат да ползват и железопътния транспорт. Съвсем скоро в самата автогара ще има и бюро за самолетни билети на Летище Бургас.

"Благодаря на бургазлии за търпението. Преминаването в тази част на града представляваше известна трудност и стрес заради многото опашки и задръствания. Пешеходците също пресичаха трудно в този участък. За щастие вече сме почти готови и с маркировката. Колегите от обществения транспорт са доволни от цялостната инфраструктура и нямат забележки", допълни Николов.

Градоначалникът пожела "На добър час" на всички пътници, като призова представителите на транспортни фирми, които ще обслужват клиентите, да бъдат любезни и отзивчиви.

От своя страна зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева сподели, че към момента е направено доста, но работата по проекта за Интегриран градски транспорт продължава. "Щастливи сме, че автогарата вече е факт и можем да посрещнем новия летен сезон с една изцяло обновена инфраструктура и нов подход както при обслужването на градските автобуси, така и на междуселищните. Мисля, че международните автобусни линии също проявяват интерес да спират тук и да ползват автогарата. Тя е съвсем различна и като помещения, и като капацитет".

Бояджиева шеговито допълни, че сравнение с предишното състояние на автогара „Юг“ в момента е меко казано излишно. Тя напомни, че от началото на декември новоизграденият терминал на територията на автогара "Юг" обслужва 6 автобусни линии. Там спират автобусите с номера 1, 4, 8, 12, 15 и 211.

Мащабният проект стартира през октомври 2014 г. и по предварителни прогнози трябваше да приключи през август тази година, но бе забавен заради отводнителни дейности. Сградата включва чакалня, офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, павилион и кафетерия, помещения за шофьори и диспечери.

Изцяло обновената автогара "Юг" в Бургас ще бъде пусната официално в експлоатация утре, 29 декември.

Във вторник всички курсове по направления София, Варна, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово, международните линии, както и автобусите, обслужващи градска линия № 15 Бургас – Летище – Сарафово, вече ще потеглят от секторите автогара "Юг".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама