Ердоган обяви планове за създаване на "зона за сигурност" в Сирия

19:49, 28 дек 15 / Свят 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган обяви планове за създаването на "зона за сигурност" в Сирия, в която ще могат да се заселват бежанци, които живеят в родината си. Това каза турският президент в интервю за кувейтския телевизионен канал „Ал Арабия“.

В интервюто, излъчено в неделя, Ердоган каза, че в тази зона може да бъдат настанени бежанци от Сирия, които искат да се върнат в страната си. "На първия етап зоната ще обхваща 98 км от границата и ще бъде на 45 км навътре в Сирия. Тя ще бъде зона, свободна от тероризъм, а там ще могат да живеят разселени лица и тези, които се намират в лагери в Турция.

"Ние може да започнем кампания по събиране на средства, необходими за реализиране на този проект. Тази сфера, която е високо развита в Турция, може да строим жилища за съответните нужди на Сирия и частично да удовлетворим нуждите там", допълни той.

Въпреки това планът на турският президент не срещна разбиране дори сред съюзниците.

 "Създаването на някакви подобни зони ще изисква значителни ресурси. Работата не е с няколко изтребителя, които да патрулират в района. За защитата на тази тероитория са необходими съществени ресурси на земята. Отделените немалко сухопътни сили направо противоречат на стратегиите, които е изложил нашия президент", каза по-рано този месец прессекретая на Белия Дом Джошуа Ернест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама