Петкова: Най-бедните ще бъдат защитени от покачване на цената на тока след либерализацията

19:54, 28 дек 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-бедните ще бъдат защитени от евентуално покачване на цената на тока след либерализацията. Това каза в ефира на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя допълни, че институциите все още работят по определянето на критериите кои потребители да попаднат в графата "социално уязвими", така че да бъдат компенсирани при либерализацията на електроенергийния пазар догодина.

От 1 януари 2016 г. потребителите ще може да избират доставчика си на електричество, а цената ще се определя на пазарен принцип, като енергийният регулатор само ще определя таксите за пренос, достъп и т. нар. "задължение към обществото".

Петкова обясни, че е създадена работна група, която да изработи механизъм за защита на тези потребители, критериите и по които те ще бъдат квалифицирани като енергийно бедни, за да получават компенсации. В идентифицирането на енергийно бедните ще се включат представители на социалното министерство и Европейската комисия.

Министърът отново повтори, че очаква леко поскъпване на цените. "На практика никой не може да каже с колко ще се вдигне цената на електрическата енергия", каза Петкова. Според нея първоначалното поскъпване "в никакъв случай няма да бъде шоково" и тя определи като "изключително много" коментарите за ръст от 35%.

"Това е процес, който ще доведе до конкуренция", каза Теменужка Петкова и допълни, че либерализацията е процес, а не събитие, което да настъпи изведнъж на 1 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама