Премахването на Местан е разчистване на пътя на Пеевски, смята бивш посланик в Русия

09:08, 29 дек 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отстраняването на Местан от ДПС е свързано с разчистването на пътя пред Делян Пеевски за реализиране на схеми. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият посланик на България в Москва Илиян Василев. 

Според него разместването на пластовете в ДПС до голяма степен е свързано с проекта "Южен поток", на който бизнес-олигархичният модел на ДПС разчитал, за да се храни.

"Тъй като в момента икономиката не може да го подхранва, той разчита на такива макро проекти, както в момента разчита на "Хемус". Това е особен тип капитализъм. Това не е капитализмът на Стив Джобс. Това е капитализъм, който наричам разходен - лепнеш се до държавата и до финансов поток, откроиш си свое ручейче, и така започваш да се възпроизвеждаш", обясни Василев.

По думите му в момента върви панически процес, след като Москва официално спря проекта "Южен поток", а на него е разчитано, за да се вземат проекти за милиарди.

"Те сега се мъчат да го възпроизведат. И тъй като подкрепата на ДПС е критична, а Местан не е в тази група на подкрепящите, сега се правят всичките тези политически маньоври, за да се отстрани Местан и да има много по-симпатизираща среда за "Южен поток", за да може Пеевски да си реализира своите схеми", обясни Василев.

Василев посочи, че този сюжет се покрива от геополитическо говорене и разделението на проруски или прозападни позиции. Според него отиването на Местан в посолството на Турция може да се разчете като негово недоверие, тъй като той бил наясно за начина, по който се разправят в ДПС с инакомислещи.

Една от целите на кампанията е да се размести дневният ред, защото, според Василев, истинският дневен ред са реформите, като „по начин, по който да позволи на тези, които владеят ДПС или депутатите в парламента, да могат да им влияят при вземането на тези решения“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама