Протестиращи за винетките: Омбудсманът принизи Конституцията

13:44, 29 дек 15 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращи срещу вдигането на цените на винетките от Добрич са недоволни от отговора, който получиха от омбудсмана Мая Манолова на своята жалба, съобщава Добрич Topnovini.bg.

В нея те настояваха за намеса на обществения посредник, тъй като, според тях, с поскъпването на винетните стикери се нарушават конституционните права на хиляди граждани, които живеят в малки населени места и села.

„Това за нас не е отговор, няма никакви конкретни отговори на поставените въпроси. Ще търсим след празниците лична среща с Мая Манолова. Тя принизи Конституцията до целесъобразен документ”, заяви Десислава Първанова, една от подалите жалбата.

В отговора си Мая Манолова обяснява, че оценява изтъкнатите аргументи. „За съжаление, определянето на размера на винетните такси е въпрос по целесъобразност, който не подлежи на контрол от омбудсмана. Въпреки това, в рамките на своите правомощия, ще положа всички усилия гласът на българските граждани да бъде чут и при изготвянето на законите и подзаконовите нормативни актове. В тази връзка и на фона на многобройните протести в страната срещу високите цени на винетките и лошото състояние на републиканските пътища изпратих писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров с искане за информиране на гражданите относно начина на разходване на средствата, събрани от винетни такси за 2015 г. и как ще се разходват същите за 2016 г.”, посочва омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама