Експремиерът на Израел Ехуд Олмерт влиза в затвора

21:10, 29 дек 15 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт влиза в затвора за 18  месеца за корупция, съобщават информационните агенции. Решението е на Върховния съд и е окончателно. Той ще бъде първият министър-председател на Израел, който отива зад решетките, пише в днешния си брой Jerusalem Post, цитиран от ТАСС.

„Върховният съд частично е одобрил обжалването от Ехуд Олмерт на обвинителната присъда от пролетта на 2014 по делото за взимане на подкуп”, пише изданието.

Съдът е снел обвинението в получаване на малко над 128 хил.долара подкуп, но го е признал за виновен за друг подкуп, в размер на над 15 хил. долара.

Така Олмерт ще лежи 18 месеца, вместо първоначално присъдените му 6 години. Той трябва да започне да излежава присъдата си от 15 февруари 2016 г.

През май 2014 Олмерт беше осъден от Окръжния съд на Тел Авив на 8 години затвор, в това число 2 години условно. Още през март бившият премиер беше признат за виновен за взимането на 500 хил. шекела (или 128-те хил.долара) при сторителството на жилищния комплекс „Холиленд” в Ерусалим.   

Според следствието в периода 2994-2007 строителят е платил на градските чиновници няколко милиона шекела за задвижването на проекта и нанасянето на многобройнни промени в него.

През повечето време от този период Олмерт е кмет на града, а през 2006 стана министър-председател. Делото срещу него започна през 2007, а две години по-късно - 2009  беше принуден да подаде оставка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама