Бизнес климатът в България продължава да се влошава

00:00, 31 дек 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнес климатът в България продължава да се влошава и през този месец. През декември общият индекс е паднал с 0.7%, след като предходният месец отчел намаление от 0.5% след септемврийския лек ръст от 1%, дошъл след друг спад. Такива са данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени по-рано днес. Предприемачите от водещите отрасли на икономиката запазват обзелия ги през повечето време на годината песимизъм относно развитието на бизнеса им в следващите месеци.

Компаниите смятат да запазят цените си през следващите месеци, но се притесняват за обема на продажбите и търсенето на услуги в първите месеци на 2016 г.

Има песимизъм в прогнозите както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основните фактори, затрудняващи развитието в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава приблизително на равнището си от предходния месец, когато нарасна с 0.8 пункта. Според НСИ има известно подобрение на производствената активност през последните няколко месеца, но пък намалява осигуреността на производството с нови поръчки. Това е съпроводено и с по-резервирани очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама