Над 80 лица са имали "Личен асистен" в Елена през 2015-та

08:18, 31 дек 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От месец май 2015 г. в община Елена се реализира проект „Нови възможности за грижа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 2014 - 2020, услуга „Личен асистент”, съобщиха от кметската администрация в балканския град.

Целта на проекта е да се намали риска на зависимост от институционален тип грижи и подобряване качеството на живот на възрастни болни лица и хора с увреждания, както и преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността.

Проектът осигурява плавен преход между стария и новия програмен период – подобри се достъпът до основни социални и здравни услуги с цел постигане на независимост и социална интеграция за възрастните и хората с увреждания. Предоставя се дългосрочна грижа с оглед гарантиране качеството на живот, независимост и достойнство.

Особено важно е взаимното допълване на грижи и услуги в домашна среда. Лицата с увреждания и затруднено обслужване  имат определен индивидуален месечен бюджет за ползване на услугата „Личен асистент”.

Процедурата е основана на визията за пълноценен живот на хората от третата възраст в общността, при зачитане на тяхното достойнство и право на избор. Голяма част от хората над 65 г. са с невъзможност да се самообслужват, имат хронични заболявания и друг вид здравословни проблеми.   

Те са основният контингент на обслужване, както и самотно живеещи тежко болни лица. Проектът е с продължителност 13 месеца, като срокът на предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” е 10 месеца и ще приключи на 29.02.2016 г.

От стартирането му през месец март до момента от услугата „Личен асистент” са се възползвали над 87 потребители, които са обгрижвани от същия брой лични асистенти. Към момента по проекта работят 70 лични асистенти, които обслужват 70 потребители – 11 от тях деца на възраст от 1 до 18 години.

Най-голям е броят на потребителите от Елена. Потребители има в селата Беброво, Константин, Майско, Каменари, Средни колиби, т.е на територията на цялата община. Предоставянето на услугата е пет дни в седмицата, по 5 часа на ден за децата, а за останалите потребители по 4 часа на ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама