Повече от 150 разградчани си платиха местните данъци в първия ден на кампанията

06:14, 02 мар 16 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 150 разградчани си платиха местните данъци в първия ден на кампанията, която стартира на първи март. И тази година най-нетърпеливи да се издължат са били отново възрастните хора. Това съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Пешо Димитров, като заяви, че лично той е поставил началото на кампанията. Традицията да плаща данъците си в първия ден от стартирането на кампанията по събирането на местните налози, Димитров спазва от години, сподели началникът на местния отдел за данъци и такси. 

Приходите само от първия ден са близо 38 000 лева, като най-много са постъпленията от такса за битови отпадъци - 22 000 лева. Приходите от данък върху превозните средства са 6 800 лв., а от данък върху недвижими имоти в общинската хазна са влезли 8 400 лв., каза Пешо Димитров.

Той напомни, че задълженията за данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци могат да се погасят на две вноски – до 30 юни и до 31 октомври. На платилите пълния размер до 30 април за цялата текуща година се прави отстъпка от 5 %.

Патентният данък се заплаща на четири вноски – първата бе до 31 януари, следващите са до 30 април, до 31 юли и до 30 октомври. Таксата за собственици на куче се събира до 31 март. След изтичането на всеки от сроковете върху невнесеното задължение се начислява лихва.

Очакванията на общината са до края на април постъпленията от местни данъци и такси да бъдат 40 на сто от обема на приходите за цялата година, той като много граждани и фирми използват правото на 5 процента отстъпка.

Данъците могат да бъдат плащани на касите на отдел "Местни данъци и такси", с пощенски запис, по банков път, както и в кметствата на община Разград. 

Началникът на отдела "Местни данъци и такси" припомни, че за 2016 г. размерът на таксата за битови отпадъци за жилищните имоти в Разград е 3.3 промила, а в населените места на общината - от 4.5 до 15 промила. За нежилищни имоти на физически и юридически лица таксата е 6.5 промила.

От общинската администрация ще изпратят уведомителни писма с размера на задълженията за местни данъци и такси за имотите на територията на община Разград. Димитров заяви, че поради технологични причини тази година са закъснели с изпращането на съобщенията, но увери, че до десетина дни те ще бъдат доставени на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама