Жени туристки се събират в Стара Загора

06:57, 02 мар 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стара Загора е домакин на Национален туристически поход на жените. От днес до 6 март повече от 120 дами, членове на туристически дружества от цялата страна, ще направят над 23-часов преход по маршрути в Стара планина. Домакин на 56-я Национален туристически поход на жените, който започва от с. Ясеново, до местността „Узана” край Габрово, е Туристическо дружество „Сърнена гора“ в Стара Загора. Организатор е Българската федерация по туризъм, с изключителното съдействие на община Стара Загора. През годините в похода са участвали общо над 1498 жени,включително и от бившата ГДР и Унгария.

Зам.-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова ще приветства на 4 март туристките на Античния форум „Августа Траяна“, където от 16.00 часа, 27 от участничките ще получат имена на тракийски богини в специална церемония. Домакините от ТД “Сърнена гора“ са приготвили за всяка от тях специален подарък за спомен от града – уникалната местна сол „самардала“, камъче от Аязмото, липов цвят и реплика на фигурка от неолита.

Походът е посветен на Националния празник на България – 3 март и на Празника на жената - 8 март. На 3 март туристките ще стигнат до връх Шипка, където ще участват в тържествата за Националния празник и ще поднесат венец. На 4 март с автобус участничките ще пристигнат в Стара Загора, където ще поднесат цветя на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, ще направят 3-часова обиколка на парк „Аязмото“ с поднасяне на цветя пред паметниците на Митрополит Методий Кусев и Алеко Константинов.

На 5 март е предвиден 6-часов преход от Старозагорски минерални бани – местността „Богородична стъпка” -връх „Голям Кайряк” – Езерото на баните – връх „Момини гърди”. Преходът е изключително живописен и разкрива красотата на Сърнена средна гора и Стара планина.

В празничната прощална вечер за всички участнички в похода е предвиден концерт на Трио „Гранди Тенори“ и фолклорен клуб „Тракийци“. Последният ден от похода е със свободна програма и разглеждане на Стара Загора.        

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама