Велико Търново става домакин на Международен кулинарен фестивал

07:36, 02 мар 16 / Култура 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 18 май Велико Търново ще бъде  домакини на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“, в който не само ще покажат български традиционни рецепти, но и ще посрещнат вкусовете на света. В рамките на инициативата организирана от Министерство на туризма, Кулинарна академия HRC, GTC България, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас, на едно място ще бъдат събрани кулинарните традиции, обичаи, многообразието на културите на света.

Фестивалът бе представен  в София в сградата на Военен клуб.  Пътуващият кулинарен фестивал ще посети Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград  и София в периода 12-28 май. 

Фестивалът ще се проведе в два етапа. В първия ще се събират рецепти на различни традиционни ястия, а след това те ще бъдат  оценени  от жури. Българите могат да представят своите любими домашни рецепти и вкусове, традиционни за региона, в който живеят. Събитието ще е под надслов „Продукти, произведени в България“. 

Следващият етап е пътуващият пазар с готовите кулинарни произведения в седемте големи български града. Във втората  част ще се включат и 17 други страни - Азербайджан, Белгия, Италия, Ирландия, Египет, Мароко, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Куба. Ще гостуват известни шеф готвачи и събитието ще се отпразнува с храна, вино и музика.

Във всеки град от календара на фестивала ще могат да бъдат закупени специално изработени сувенири на цена от 3 лв. Приходите от тях ще отидат за благотворителност, а общината ще избира каква кауза от обществена значимост да бъде подпомогната със събраните средства.

В рамките на своето представяне Велико Търново ще покаже автентични рецепти и храна, приготвяни през средните векове. Ще бъдат показани и характерни продукти, рецепти и храни и напитки, приготвяни във Велико Търново и региона.

Събитието ще бъде важна част от промотирането на Старата българска столица и като интересна, престижна и качествена кулинарна дестинация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама