Захариева призна за напрежение между Цацаров и Лозан Панов

08:20, 02 мар 16 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Усеща се напрежение между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов. Аз обаче няма да взема страна в тези взаимоотношения. Това заяви по Нова телевизия правосъдният министър Екатерина Захариева.

Повод за коментара ѝ са последните изяви на двамата, в които се нападат индиректно. Цацаров дори намекна, че Панов се готви за политическа кариера заради изказванията, които прави. Председателят на ВКС обаче категорично отхвърли тези твърдения.

"Вярвам, че поправките в Закона за съдебната власт наистина ще дадат всички гаранции, че ВСС няма да има оправдания и намеса от съдийската и прокурорската квота при назначения. Това е първото изменение, второто го чакайте до края на април", каза още правосъдният министър.

"Разделянето на двете колегии - много е важно, че е предвидено да няма "въздържал се". Например подкрепяш или не съответната кандидатура, отпускането на съответен бюджет", посочи Захариева. 

Тя уточни, че квотите са такива, каквито парламентът гласува и не могат да се променят в закона.

"Ликвидираме възможността единствено и само парламентарната квота да може да взима решение по въпроси. Това гарантира, че няма как политическата квота да взима сама решенията. Съдебната власт е тази, която разследва и произнася присъди", подчерта Захариева. 

"Ако имаме качествени магистрати, това ще даде гаранция, че ще има качествено разследване. С тези промени даваме гаранция, че съдът сам ще взима решения", обясни правосъдният министър.

За експертите, които ще дойдат отвън, Захариева посочи, че трябва да познават ситуацията в България и да са експерти. "Работата им ще бъде да покажат защо не ни се получава и какво трябва да се промени. Те няма да дойдат и да разследват нещо у нас, а ще дадат препоръки какво трябва да се промени", уточни правосъдният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама